Zelená karta v mobilu: Od roku 2025 v celé Evropě

Digitalizace dokladů se od příštího roku dotkne i zelených karet - již nebude nutné vytisknoutou zelenou kartu vozit ani do zahraničí. Postačí ta elektronická uložená třeba v mobilním telefonu.

Zelená karta v mobilu: Od roku 2025 v celé Evropě

Digitalizace dokladů se od příštího roku dotkne i zelených karet - již nebude nutné vytisknoutou zelenou kartu vozit ani do zahraničí. Postačí ta elektronická uložená třeba v mobilním telefonu.

Od 1. ledna 2025 budou muset všechny státy zapojené v systému zelených karet akceptovat elektronickou verzi zelené karty, uloženou například jako PDF v mobilním telefonu. To je skvělá zpráva pro všechny řidiče, kteří se už nebudou muset trápit s hledáním a tisknutím papírového dokladu.

Obsah obrázku text, snímek obrazovky

Popis byl vytvořen automaticky Příklad zobrazení zelené karty v mobilní aplikaci Pillow


Jak se zelená karta vyvíjela

Jako mezinárodně uznávaný doklad o povinném ručení byla zelená karta zavedena již v roce 1949. V zemích, které byly do tohoto systému zapojeny tedy nebylo nutné kupovat povinné ručení samostatně, ale platilo to mezinárodní, potvrzené právě zelenou kartou. V době neexistence barevných tiskáren zelená barva karty potvrzovala její platnost, protože takovou kartu nebylo možné v domácích podmínkách zfalšovat. 
Až v roce 2019 bylo organizací COB (Council of Bureaux), která měla systém zelených karet na starost, umožněno tisknout doklad černobíle.
O rok později se tento trend dostal i k nám do Česka, kdy bylo umožněno zelenou kartu tisknout i na domácí černobílé tiskárně, navíc se její podoba výrazně proměnila a zůstala jen jednostranná.

Digitalizace zelené karty

Digitalizace dokladů je trendem, který se nezastavil ani u zelené karty. Již v roce 2021 ministerstvo financí rozhodlo, že zákon nepožaduje konkrétní formu zelené karty a je tudíž možné prokazovat se třeba pomocí PDF verze v telefonu.
Již v tomto roce začaly první pojišťovny svým klientům elektronickou verzi karty nabízet v mobilních aplikacích, PDF verzi e-mailem ale posílají všechny poojišťovny již od roku 2020.
Stále ale je elektronická verze zelené karty uznávána pouze na území Česka (a Slovenska), od 1. ledna 2025 si ale řidiči papírovou zelenou kartu nebudou muset vozit ani do ostatních zemí zapojených v systému zelených karet - postačí tedy elektronická verze v PDF podobě.

Další krok digitalizace

Ani prokazování elektronickou zelenou kartou ale není posledním krokem digitalizace tohoto dokladu. Přibližně od 1. řijna 2024 (dle zveřejnění zákona o povinném ručení ve Sbírce) budou pojišťovny povinny do centrální databáze zasílat informace o každém vzniklém povinném ručení okamžitě po jeho vzniku. Díky tomu budou mít policisté v databázi nejaktuálnější informace o pojištění kontrolovaného vozidla. V návaznosti na to bude povinnost prokazování se zelenou kartou v jakékoliv podobě ještě tento rok zrušena.


Zeptejte se odborníka na toto pojištění, máme dlouholeté zkušenosti