Povinné ručení v roce 2024: Podrobný průvodce změnami a důležitými informacemi

Nový zákon o pojištění odpovědnosti přináší řadu změn. Rozšiřuje okruh vozidel, povinné ručení se týká provozovatele namísto vlastníka a zvyšuje limity pro pojistné plnění.

Povinné ručení v roce 2024: Podrobný průvodce změnami a důležitými informacemi

Nový zákon o pojištění odpovědnosti přináší řadu změn. Rozšiřuje okruh vozidel, povinné ručení se týká provozovatele namísto vlastníka a zvyšuje limity pro pojistné plnění.

Rok 2024 přináší řadu změn v oblasti povinného ručení. Tyto změny se dotknou všech řidičů a provozovatelů motorových vozidel, a proto je důležité se s nimi včas seznámit.

Rozšíření okruhu vozidel

Nová definice vozidla rozšiřuje okruh těch, které budou povinné ručení muset uzavřít. Nově je vozidlo definováno jako takové, jehož konstrukční rychlost je vyšší než 25 kilometrů za hodinu, nebo vyšší než 14 kilometrů za hodinu, které současně váží víc než 25 kilogramů.
Povinné ručení se nově tedy může týkat i segwayů, elektrických koloběžek, zahradních traktůrků, golfových vozítek a dalších překračujících rychlostní nebo hmotnostní limit.
Ministerstvo financí ale udává, že "z definice vozidla se vylučují drážní vozidla a vozidla, která se pohybují s použitím lidské nebo zvířecí síly, anebo vznášedla". Současně se povinnost sjednání povinného ručení netýká ani elektrokol.

Povinné ručení sjednává provozovatel

Další důležitou změnou je, že povinnost sjednat povinné ručení se přenáší z vlastníka vozidla na jeho skutečného provozovatele. Provozovatelem se rozumí osoba, která "má právní a faktickou možnost dispozice s dopravním prostředkem", tzn. osoba, která o něm rozhoduje a užívá ho.
Tato změna přichází zejména kvůli problematické dohledatelnosti skutečného viníka dopravních nehod a různým kličkám v systému bonusů a malusů při stanovení výše pojistného.

Zrušení zelené karty
Obsah obrázku text, snímek obrazovky

Popis byl vytvořen automaticky

V roce 2024 už nebude nutné mít u sebe při jízdě po České republice zelenou kartu. Pojišťovny budou informace o platnosti povinného ručení mezi sebou a státními institucemi elektronicky sdílet. 
Tato změna měla být účinná od července 2024, kvůli zpoždění s přijetím zákona se to ale nakonec posune. Nyní je předpokládáno zrušení této povinnosti od září 2024. Do té doby se mohou řidiči na Českých silnicích ale prokazovat elektronickou verzí zelené karty - například PDF verzí staženou v telefonu.
V zahraničí bude zelená karta stále platit, ale od roku 2025 by v rámci EU měla stačit v elektronické podobě.

Zvýšení limitů - více jistoty pro vás

Minimální limity pojistného plnění se v roce 2024 zvýší z 35 na 50 milionů korun. To znamená, že povinné ručení bude uzavřeno tak, že pojišťovna v případě dopravní nehody vyplatí minimálně až 50 milionů korun za škodu na zdraví a 50 milionů korun za škodu na majetku. I když je 50 milionů korun nový minimální limit, doporučuje se zvážit sjednání vyšších limitů, a to zejména s ohledem na rostoucí ceny služeb a materiálu.

Zvýšení limitu se nebude týkat pouze smluv nových, pojišťovny jsou ze zákona povinné zvýšit minimální limit i u smluv dosavadních.


Nevíte si s novými podmínkami rady? Nebo jen chcete vědět, zda za pojištění nyní nepřeplácíte?
S povinným ručením rádi pomůžeme.


Zeptejte se odborníka na toto pojištění, máme dlouholeté zkušenosti